the smart goldfish
διαγραμματικά και άλλα
Λίγα λόγια για εμένα
Η ενασχόληση μου με το χρηματιστήριο είναι σχετικά πρόσφατη. Απο τον χειμώνα του 2008 άρχισα να ασχολούμε σε θεωρητικό επίπεδο και λίγο καιρό αργότερα κατέληξα στο συμπέρασμα ότι η χώρα μας πάει (η, την πάνε) για χρεωκοπία. Αποφάσισα να μην πάω μαζί της... Έχοντας καταστραφεί ολοσχερώς η αγορά εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, αποφάσισα να ρισκάρω αρχίζοντας να δραστηριοποιούμε στο χρηματιστήριο Αθηνών. Μετά τα ..΄΄προβλεπόμενα΄΄ λάθη κάθε αρχαρίου τώρα είμαι σε θετικό ισοζύγιο και προσπαθώ να βελτιώνομαι συνεχώς.
(διαβάστε περισσότερα)


20 αναγνώστες
Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017
01:16

Ο δείκτης προχώρησε, με μεγάλη διαγραμματική συνέπεια, στην επόμενη ανοδική του κίνηση. Η μικρή διόρθωση των προηγούμενων ημερών (τύπου expanded flat) ήταν καθοριστικής σημασίας για αυτό. 

Το διάγραμμα που είχε δημοσιευτεί έγκαιρα ήταν το εξής:

Το τρέχον ανοδικό θα μας δείξει πολύ σύντομα τις πραγματικές του διαθέσεις, αφού πρέπει τις επόμενες 1,3 συνεδριάσεις είτε να κατευθυνθεί με σημαντική δυναμική στα προηγούμενα υψηλά, είτε να γυρίσει καθοδικά και μετά την καθοδική διάσπαση των 1654 & 1610 μονάδων να προχωρήσει σε μια βαθιά διόρθωση.

Η ''πολιτική διαπραγμάτευση'' που επιθυμούσε διακαώς η κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες δεν έγινε πραγματικότητα. Απεναντίας, την Τετάρτη θα συνεδριάσουν (χωρίς την συμμετοχή της Ελληνικής κυβέρνησης..) οι Μέρκελ, Λαγκάρντ & Γιούνγκερ και θα ορίσουν με προφανή μορφή τελεσιγράφου (take it or leave it) τις τελικές παραμέτρους που πρέπει να αποδεχτεί άμεσα η Ελληνική κυβέρνηση για να προχωρήσει η διαπραγμάτευση.

Από τα λίγα που έχουν γίνει γνωστά φαίνεται ότι το θέμα των  ''μεσοχρόνιων μέτρων ανακούφισης'' θα παραμείνει για το 2018. Αυτό που έχει πιθανότητες είναι η συμμετοχή μας στο QE της ΕΚΤ με την αυστηρή προϋπόθεση φυσικά της αποδοχής και εφαρμογής των μέτρων που θα ζητηθούν τις επόμενες ημέρες.

Η Ελληνική κυβέρνηση έχει σημαντικό κίνητρο να αποδεχτεί τα προτεινόμενα μέτρα καθώς:

α) έχει προφορικά ''εξασφαλιστεί'' ότι το ΔΝΤ θα επανεξετάσει την στάση του (το μέγεθος των μέτρων που απαιτεί) μόλις οριστικοποιηθούν τα αποτελέσματα της Ελληνικής οικονομίας από την eurostat και έχει ήδη στείλει αντιπροσώπους για την παρακολούθηση των σχετικών αριθμών.

β) ένα σημαντικό μέρος των μέτρων (και πολιτικά το σημαντικότερο), οι περικοπές στις συντάξεις, θα εφαρμοστούν μέσω του ''κόφτη'' και υπό την αίρεση του αποτελέσματος στα μελλοντικά πρωτογενή πλεονάσματα.

γ) θα μπορέσει να ''πουλήσει'' επικοινωνιακά το θέμα της ένταξης των Ελληνικών ομολόγων στο QE.

Από την άλλη πλευρά υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις ότι σκέφτεται/μελετάει και το όφελος που τυχόν θα έχει αν αναβάλει τα πάντα για μετά τις Γερμανικές εκλογές λόγω της πρόσφατης δημοσκοπικής πρωτιάς του Γερμανών σοσιαλιστών υπό τον Μ. Σουλτς (ξανά πάλι η πολιτική διαπραγμάτευση..).

Αυτό το δεύτερο σενάριο θα είναι απλά καταστροφικό για οικονομία και χρηματιστήριο και φαίνεται προς το παρόν να έχει λιγότερες πιθανότητες.

Δεδομένου ότι θα πρέπει να επαναξιολογηθούν τα αποτελέσματα της eurustat, το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι η τρέχουσα αξιολόγηση να κλείσει το νωρίτερο τον Μάιο. Μέχρι τότε θα έχει την σημασία του να παρακολουθούμε την πορεία των Γερμανικών δημοσκοπήσεων για τους παραπάνω λόγους. Εκεί, ίσως παρθεί και η οριστική απόφαση για το κλείσιμο η όχι της αξιολόγησης..

Για να συνεχιστεί ομαλά η πλαγιοανοδική κίνηση του δείκτη θα πρέπει να εξασφαλιστεί σύντομα ένα θετικό μίνιμουμ. Αυτό μπορεί να είναι η απόφαση επιστροφής των θεσμών στην Ελλάδα.

Αυτό αναμένεται να ξεκαθαρίσει τις επόμενες λίγες ημέρες.

Ftse25: βραχυχρόνια πορεία..

...........................

Μπορείτε, όπως πάντα, να διαβάσετε το σύνολο του post στη διεύθυνση: http://www.vitalfinance.gr/  (σχόλιο αγοράς)

 

Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
Δεν έχει αξιολογηθεί

 Εκτύπωση
158 αναγνώστες
Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2017
16:09

Ο δείκτης με την σημερινή καθοδική του κίνηση δημιούργησε σημαντικές διαγραμματικές προϋποθέσεις επέκτασης της προηγούμενης ανοδικής προσπάθειας. 

Το τρέχον καθοδικό μπορεί να ενταχθεί σε ένα ευρύτερο διορθωτικό τύπου ''expanded flat''. Για να ισχυροποιηθεί αυτή η εκτίμηση, ο δείκτης, δεν πρέπει να προχωρήσει σε νεότερο χαμηλό από τις 1654,44 μονάδες..

...........................

Μπορείτε, όπως πάντα, να διαβάσετε τη συνέχεια του post στη διεύθυνση: http://www.vitalfinance.gr/

 

Αξιολογήστε το άρθρο 
2 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
95 αναγνώστες
Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου 2017
00:56

Ο δείκτης πραγματοποίησε ακόμα ένα νεότερο τοπικό χαμηλό και κατά την γνώμη μας έφτασε πλέον στα όρια του ανεκτού, όσο αφορά το σενάριο για μια ακόμα ανοδική επέκταση.

Επιπλέον καθοδική πίεση προήλθε και από την βραχυχρόνια καθοδική πορεία του DAX. Η εκτίμησή μας είναι ότι η αρνητική πίεση από αυτήν την πλευρά δεν θα υπάρχει τις επόμενες συνεδριάσεις. Επομένως, απομένει μόνο η άμεση εξέλιξη στο θέμα της διαπραγμάτευσης που θα ορίσει και την πολύ βραχυχρόνια πορεία του δείκτη. Την δυνατότητά του, δηλαδή, να επεκταθεί η όχι σε ένα ακόμα νεότερο υψηλό.

Από αυτήν την σκοπιά το μίνιμουμ που χρειαζόμαστε για μια θετική βραχυχρόνια εξέλιξη μοιάζει να είναι ουσιαστικά η επιβεβαίωση της επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα (που σημαίνει ότι υπάρχει μια κατ΄αρχήν συμφωνία). Η πίεση που ασκείται στην Ελληνική κυβέρνηση είναι τεράστια και αυτήν την στιγμή (ακόμα και αν δεν έχουν συμφωνήσει οριστικά μεταξύ τους) το ενδεχόμενο κατ΄αρχήν αποδοχής σημαντικών μέτρων για να ''ξεκλειδώσει'' η επιστροφή τους είναι το πιθανότερο σενάριο.

Είναι πολύ νωρίς να ξέρουμε αν θα υπάρξει μια κάποια συμφωνία με τους θεσμούς σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, αλλά είναι φανερές πλέον οι εκδηλώσεις συγκεκαλυμμένου πανικού στο εσωτερικό της κυβέρνησης. 

Οι στοχοποιήσεις των δανειστών με ''μη διπλωματικές'' εκφράσεις, η προσπάθεια του υποικ να διαχύσει την ευθύνη των αποφάσεων του στην κεντρική επιτροπή του κόμματος, η προσπάθεια εκ νέου προσεταιρισμού του πασοκ, είναι μερικές από αυτές. Παράλληλα, ένας παραδοσιακά φιλικά διακείμενος παράγοντας, ο Γιούνκερ, επέσεισε καθαρά τον κίνδυνο της άμεσης διάλυσης του τρέχοντος μνημονίου αν δεν συμμετάσχει σε αυτό το ΔΝΤ...

Παρ΄όλη την μεγάλη πίεση που υπάρχει το ουσιαστικό, σε απολύτως βραχυχρόνο επίπεδο, είναι να ανακοινωθεί η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα. Αυτό, πιθανότατα, θα είναι και η αφορμή για μια ακόμα ανοδική επέκταση του δείκτη σε νεότερα τοπικά υψηλά..

...........................

Μπορείτε, όπως πάντα, να διαβάσετε το υπόλοιπο post στη διεύθυνση: http://www.vitalfinance.gr/  (σχόλιο αγοράς).

 

Αξιολογήστε το άρθρο 
1 ψήφος
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
271 αναγνώστες
Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου 2017
01:07

Η αναπήδηση που αναμέναμε στο τελευταίο update έγινε με σχεδόν υποδειγματικό τρόπο. Η διαμόρφωση μιας βραχυχρόνιας καταληκτικής σφήνας (ending diagonal) ήταν μια σαφής διαγραμματική ένδειξη για αυτό.  Το διάγραμμα που είχε δημοσιευτεί ήταν το εξής:

Όλοι οι βασικοί δείκτες (ftse25, ΓΔ, ΔΤΡ) έχουν, σε πολύ βραχυχρόνιο ορίζοντα, παράλληλη συμπεριφορά. 

Το άμεσα και βασικό κριτήριο για να αποκτήσει το θετικό σενάριο πολλές πιθανότητες επιβεβαίωσης είναι οι δείκτες να σημειώσουν, κατ΄αρχήν, νεότερα υψηλά από αυτά της συνεδρίασης της Παρασκευής. Μια διόρθωση, σε δεύτερο χρόνο (οπωσδήποτε πάνω από τα χαμηλά των 1634 μονάδων) δεν αναιρεί μια ανοδική συνέχεια του δείκτη (το αντίθετο είναι αναμενόμενη).

Όταν αναφερόμαστε στο ''θετικό σενάριο'' εννοούμε μια, τουλάχιστον, ακόμα προσέγγιση των 1797 μονάδων. Υπό προϋποθέσεις μπορεί να υπάρχει και σαφή υπέρβασή τους πιθανότατα με μια δεύτερη προσπάθεια...

.............................

Μπορείτε, όπως πάντα, να διαβάσετε το υπόλοιπο post στη διεύθυνση: http://www.vitalfinance.gr/  (σχόλιο αγοράς).

 

 

 

Αξιολογήστε το άρθρο 
2 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
177 αναγνώστες
Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2017
14:38

Ο δείκτης έχει αρχίσει από την συνεδρίαση της Δευτέρας να δείχνει σημάδια για μια ανοδική αντίδραση.

Λόγο της ευρύτερης θέσης του δείκτη, η αντίδραση αυτή μπορεί να ερμηνευτεί με δύο τρόπους. Είτε είναι μια απλή μικρή ανοδική εκτόνωση από τις προηγούμενες έντονες καθοδικές συνεδριάσεις, είτε να αποτελέσει την βάση για ένα ακόμα τοπικό υψηλό (πάνω από τις 1797 μονάδες).

Στον τρέχον χρόνο ο δείκτης φαίνεται να σχηματίζει μια ''καθοδική σφήνα'', σημάδι ότι ολοκληρώνει ένα κύμα..

...........................

Μπορείτε, όπως πάντα, να διαβάσετε το σύνολο του post στη διεύθυνση: http://www.vitalfinance.gr/  (σχόλιο αγοράς).

Αξιολογήστε το άρθρο 
1 ψήφος
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
Σελίδα 1 από 63123456789>Τελευταία»

Σχετικά με το blog
Το blog θα ασχοληθεί κυρίως με χρηματιστηριακά θέματα.
Εκ προοιμίου αναγνωρίζουμε την σύνθετη πολυπλοκότητα του. Ο σκοπός μας είναι να προσπαθήσουμε να ΄΄εκτιμήσουμε΄΄ τις επερχόμενες εξελίξεις και να λαμβάνουμε θέση αναλόγως. Το κύριο μέσο για αυτό θα είναι η διαγραμματική ανάλυση των αξιών (μετοχών και δεικτών) και φυσικά η κριτική ματιά στις ευρύτερες πολιτικές & οικονομικές εξελίξεις.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις
20/2ftse25: η αναμενόμενη ανοδική συνέχεια σε εξέλιξη.
15/2ftse25_update_15022017
13/2ftse25: η ανοδική επέκταση δεν έχει ακόμα ακυρωθεί οριστικά_DAX
6/2ftse25: η ανοδική αντίδραση έγινε. Πιθανή επιστροφή στα προηγούμενα υψηλά_Grek